Afgelopen donderdag had ik de kans om deel te nemen aan Gondola Day, een evenement waar experts en bedrijven samenkomen om inzichten en trends in de retail- en horecasector te delen. Gondola is een toonaangevend Belgisch platform voor retailnieuws en -inzichten. Tijdens dit evenement presenteerde CGA Nielsen fascinerende resultaten van hun onderzoek naar de horeca in 2023. Hier zijn mijn vijf belangrijkste lessen.
Een eerste vaststelling is dat vier op de tien Belgen minstens één keer per week een horecazaak bezoeken, wat meer is dan in andere Europese landen. In België hadden Leidse restaurants 79%, gevolgd door koffiebars 53% en bars 36%. Dit verschilt aanzienlijk van andere Europese landen, waar de verdeling 80% restaurants, 23% koffiebars en 29% bars is.
Het drinkpatroon van de Belg laat zien dat één op de twee wijn drinkt, gevolgd door frisdranken (46%) en bier (45%). Cocktails staan op de vierde plaats met 26% en NoLo-dranken (non-alcoholische en lage-alcohol) sluiten de top vijf af met 17%. Vooruitkijkend naar 2024 voorspelt men een daling voor alle categorieën, behalve voor frisdranken, hoewel het te vroeg is om daar conclusies uit te trekken.
Belgen zijn fervente wijndrinkers, waarbij rosé bijzonder populair is, en daarmee staan we aan de top in vergelijking met andere landen. Gin blijft de populairste gedistilleerde drank (19%), gevolgd door wodka (17%) en rum (15%). Op het gebied van bier kiest elk land zijn eigen favoriet, maar België scoort hoog met ambachtelijk bier: 54% tegenover 33% in andere Europese landen.
De drie belangrijkste factoren die de drinkkeuze beïnvloeden zijn:
1. Aanbevelingen van de barman: De aanprijzen van specials zijn cruciaal voor het genereren van verkoop.
2. Gedetailleerde menuomschrijvingen: Een goede menukaart is essentieel voor de keuze van drankjes.
3. Volgen van vrienden: Mensen kiezen vaak wat hun vrienden drinken.
Tot slot, en dit moet een onderdeel zijn van elke marketingstrategie: 70% van de Belgen bekijkt online reviews voordat ze een horecazaak bezoeken. Dit is een aanzienlijk percentage en bevestigt ook wat Yasmin Vantuykom onlangs vertelde op een Epic Dinner. Lees hier het artikel over influencer marketing.
Wil je verder op de hoogte blijven, schrijf je dan in voor de online epic community. Ontdek hier alle voordelen.